Kari Hannuksen kolumni: KAIKKEA HYVÄÄ KAIKILLE
Mielestäni jokaisen satakuntalaisen tulee saada tarvitsemiaan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita jonottamatta viikkoja tai kuukausia. Haluan, että palvelu on laadukasta ja että Sinulla on mahdollisimman suuri vapaus valita palvelusi tuottaja. Perustason lähipalvelut on turvattava, jotta voit hoitaa ensikontaktin ja suuren osan hoidostasikin mahdollisimman lähellä kotiasi tai työpaikkaasi. Ihmisen kokoiset yksiköt ovat peruspalveluiden tuottamisessa ketteriä ja tutkitusti tehokkaita. Vaativat erikoispalvelut voidaan hoitaa keskitetysti.
Millä keinoilla näihin hyviin tavoitteisiin päästään? Minulle esimerkiksi ei ole itseisarvo se, kuka palvelun tuottaa. Palvelun tuottaja voi olla hyvinvointialue itse, yksityinen toimija tai järjestö. Palveluseteli on avain nopeaan hoitoonpääsyyn. Jos hyvinvointialue ei pysty tarjoamaan palvelua, esimerkiksi lääkäriaikaa nopeasti, pitäisi sen antaa Sinulle palveluseteli, jolla voit hankkia palvelun yksityislääkäriltä. Palvelusetelin avulla maksat palvelusta vain terveyskeskusmaksun ja hyvinvointialue kustantaa loput. Palveluseteli on myös hyvinvointialueen kannalta edullinen ratkaisu, koska se samalla vähentää painetta alueen omiin palveluihin.
Ennaltaehkäisevä työ hyvinvointialueella on ratkaisevan tärkeää. Hyvinvointialue tarvitsee kumppanikseen myös kunnille jäävät koulu- ja vapaa-aikapalvelut sekä järjestöt. Kuntien, järjestöjen ja hyvinvointialueen on tehtävä läheistä yhteistyötä.
Hyvinvointialueen organisoiminen edellyttää muutosta ja uudistumista, yhteistyötä ja pitkäjänteisyyttä. Uudet toimintatavat on otettava rohkeasti käyttöön. Esimerkiksi liikkuvia palveluita pitää hyödyntää. Terveysteknologia kehittyy hurjaa vauhtia ja sen tuomiin mahdollisuuksiin on tartuttava.
Uuden organisaation johtamisen on oltava ammattimaista ja vastuullista. Henkilöstön hyvinvointiin on panostettava, jotta työntekijät voivat innostua tekemästään merkityksellisestä työstä. Henkilöstöllä tulee olla mahdollisuus vaikuttaa työoloihin ja toiminnan kehittämiseen. Järkevällä päätöksenteolla ja vastuullisella johtamisella hyvinvointialueen rahoitus saadaan riittämään ilman veronkorotuksia.
Maakuntaverolle sanon ehdottomasti EI. Uusi vero tulisi lisäämään kokonaisverokuormaamme ja hidastaisi siten myös talouskasvuamme. Hyvinvointiamme ei lisätä korkealla verotuksella vaan kansantalouden kasvulla.
Näillä eväillä ja poliittisten ryhmien yhteistyöllä voidaan mielestäni lähteä rakentamaan Satakunnan hyvinvointialuetta. Tiedän, että ainakin kokoomuslaiset ehdokkaat tulevat ajamaan tämäntyyppisiä asioita ja tarjoamaan myös keinoja hyvien tavoitteiden saavuttamiseksi.
Kaikkea hyvää kaikille – koska tärkeintä on ihminen.
Kari Hannus, Pori (kok.)
Kirjoittaja on yrittäjä ja eläkkeellä oleva aikaisempi Porin apulaiskaupunginjohtaja