Kansanedustaja Matias Marttisen kuukausikirje – KESÄKUU 2019

 

 

Kansanedustaja Matias Marttisen kuukausikirje – KESÄKUU 2019

 

 

Satakunnan Kokoomuksen jäsenille

 

Hallitus syntyi Antti Rinteen johdolla

 

Hyvät Satakunnan Kokoomuksen jäsenet,

eduskuntatyö on asettumassa normaaliin päiväjärjestykseensä vaalien jälkeen. Uusi hallitus on nimetty ja valiokuntapaikat jaettu. Eduskuntaryhmät ovat niin ikään järjestäytyneet.

Antti Rinteen vihervasemmistohallitus sai eduskunnan enemmistön luottamuksen eilen torstaina järjestetyssä luottamusäänestyksessä.

Kokoomus ei ole mukana. Yhteistä säveltä sosialidemokraattien kanssa ei löytynyt, vaan näkemyksemme erityisesti talous- ja työllisyyspolitiikasta erosivat toisistaan huomattavasti. Tuo eroavaisuus on nyt konkretisoitunut uudessa hallitusohjelmassa.

 

Hallitusohjelmassa paljon hyvää, mutta rahoitus uupuu

Hallitusohjelmassa on paljon hyviä asioita: koulutukseen ja tutkimukseen panostaminen, puolustusvoimien ja sisäisen turvallisuuden resurssien turvaaminen, hoitoon pääsyn nopeuttaminen sekä liikenneinfran kehittäminen. Näitä tavoitteita voin lämpimästi kannattaa.

Se ero, mikä kokoomuslaisen ajattelutavan ja hallitusohjelman välillä on, pohjautuu taloudenpitoon. Hallitusohjelma on lähes 200-sivuinen nivaska, jossa menonlisäyksiä on valtava määrä, mutta puolestaan suunnitelma näiden menojen rahoittamisesta on vähintäänkin hataralla pohjalla.

Hallituksen tavoitteena on tasapainottaa julkinen talous seuraavien vuosien aikana. Keskeinen keino tähän on työllisyysasteen nostaminen 75 %:iin. Tämä tarkoittaa 60 000 työllistä lisää. Vaikuttavat työllisyyskeinot ohjelmasta kuitenkin puuttuvat, ja hallitus onkin ulkoistanut vastuun työllisyyskasvusta pitkälti työmarkkinajärjestöjen päätösvaltaan. Minun on vaikea uskoa, että eduskunnan ulkopuolella olisi riittävästi yhteistyökykyä tarvittavat uudistukset työmarkkinoille saavuttaa, vaikka sitä toki toivonkin.

Hallitus aikoo lisäksi nostaa ympäristö- ja haittaverotusta 700 miljoonalla lisämenojen kattamiseksi. Hyväksyisin veronkorotukset, mikäli vastaavasti työn ja eläkkeiden verotusta kevennettäisiin vastaavalla summalla. Nyt kansalaisten verorasitus vain kasvaa kasvamistaan. Sitä en voi hyväksyä.

Paljon puhututtanut asia on myös hallitusohjelman ns. ”tulevaisuusinvestoinnit”. Näitä kertaluonteisiksi kaavailtuja satsauksia on kolmen miljardin edestä, ja ne on tarkoitus rahoittaa valtion tuottavaa omaisuutta myymällä. Minä ymmärtäisin valtion omaisuuden myynnin sellaisia investointeja varten, jotka maksaisivat aidosti itsensä tulevaisuudessa takaisin. Tällainen aito tulevaisuusinvestointi olisi esimerkiksi korkeakoulujen pääomittaminen.

Rinteen hallituksen tulevaisuusinvestointeihin kuuluu kuitenkin yli sadan kohdan lista, joka pohjautuu käytännössä hallituspuolueiden vaalilupauksiin. Valtion omaisuutta myymällä on tarkoitus rahoittaa mitä kummallisimpia ”tulevaisuusinvestointeja” porotaloudesta lähetystörakennusten korjaamiseen, laajakaistaohjelmaan ja maksuttomaan ehkäisyyn. Tuottavaa omaisuutta ei ole järkeä myydä budjetin tilkkeeksi.

 

Kohti oppositiokautta eduskuntaryhmän johdossa

Olemme puolueena uuden edessä. Ensimmäistä kertaa 12 vuoteen Kokoomus ei ole hallitusvastuussa vaan oppositiossa.

Tilanne on Kokoomukselle ennen kaikkea mahdollisuus. Voimme kirkastaa omaa linjaamme, laatia uudet ohjelmat ja tavoitteet sille, miten haluamme uudistaa Suomea. Tarjoamme oppositiossa hallituksen vihervasemmistolaiselle politiikalle rakentavan vaihtoehdon. Hallituksen hyviä hankkeita voimme myös kannattaa. Yhteistyöhön pitää olla valmis.

Oppositioon lähdemme uudistuneella ryhmänjohdolla. Kokoomuksen eduskuntaryhmää johtaa Kai Mykkänen Espoosta, varapuheenjohtajinaan Sari Sarkomaa Helsingistä, Jukka Kopra Lappeenrannasta ja Anna-Kaisa Ikonen Tampereelta. Minulla oli kunnia tulla valituksi ryhmän työvaliokuntaan, jossa seuranani ovat Sari Multala Vantaalta ja Sinuhe Wallinheimo Jyväskylästä. Työvaliokunnassa tehtäväni on osallistua ryhmämme politiikan toteuttamiseen ja suunnitteluun sekä ryhmän johdon työn tukemiseen. Osallistun jatkossa tiistaiaamuisin eduskuntaryhmän johdon kokouksiin, joissa käymme läpi alkavan eduskunnan viikon.

 

Liikennevaliokunta on tärkeä vaikuttamispaikka Satakunnan asioihin

Kokoomuksen eduskuntaryhmä päätti valiokuntatehtävien jaosta torstain kokouksessaan. Pääsen aloittamaan tuoreena kansanedustajana työni liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsenenä.

Valiokunta on tärkeä paikka vaikuttaa etenkin maakunnallisen liikenneinfran näkökulmasta. Satakunnan elinvoiman ja elinkeinoelämän kannalta suurin haaste on saavutettavuus.

Liikennevaliokunnan lisäksi toimin varajäsenenä ympäristövaliokunnassa sekä työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa. Näin pääsen vaikuttamaan laajasti talous-, työllisyys- ja teollisuuspolitiikkaan seuraavina vuosina.

Valiokuntatehtävien lisäksi aloitan työni puolustusministeriön alaisessa vapaaehtoisen maanpuolustuksen neuvottelukunnassa ensi syksynä. Tulen siten tekemään töitä myös maanpuolustuksen ja puolustuspolitiikan parissa tulevina vuosina.

 

Vierailulle eduskuntaan

Syyskuusta joulukuuhun on mahdollisuus vierailla eduskunnassa. Vierailuun sisältyy opastettu kierros eduskunnassa sekä tapaaminen kanssani kahvittelun merkeissä. Muutaman satakuntalaisen paikallisyhdistyksen kanssa olemmekin jo vierailuajankohdasta sopineet, mutta edelleen on vapaita aikoja jäljellä.

Vierasajat on varattu lähtökohtaisesti korkeintaan 25 hengen ryhmille, mutta poikkeustapauksissa on mahdollista yrittää järjestää vierailu korkeintaan 50 hengen ryhmälle. Otan Teidät satakuntalaiset mielelläni vieraikseni eduskuntaan!

Vierailuihin liittyen voitte olla yhteydessä avustajaani Jaakko Aromaahan. Jaakon tavoittaa sähköpostitse osoitteesta jaakko.aromaa@eduskunta.fi ja puhelimitse numerosta +358 50 476 9057. SuomiAreenassa nähdään!
Politiikan superviikko SuomiAreena on jälleen Porissa 15-19.7. Olen koko viikon tiiviisti tapahtumissa mukana ja toivon, että tulette nykäisemään hihasta kun kaupungilla minut näette.

 

Alla tähän mennessä varmistuneita paneeleita ja muita tapahtumia, joissa olen mukana:

Ma 15.7. klo 10.00-11.00
Satakunnan kansanedustajat lauteilla, Eetunaukion lava

Ma 15.7. klo 11.15-12.00
#HuomisenTerveys: Onko Suomi vetävä kotimaa terveystutkimukselle? Eteläranta

Ti 16.7. klo 11.30-12.30
Eduskuntavaalien läpivalaisu – poliitikkojen ja tutkijoiden vuoropuhelu, BEPOP

Ti 16.7. klo 12.40-13.00
Viisautta vakavisasta, MTV-lava (Kauppatori)

Ti 16.7. klo 15.00-16.00
Puolueet yhdessä: uudet kansanedustajat lavalla, MTV-lava (Kauppatori)

Ke 17.7. klo 11.30-12.30
Työllistymisen ytimessä – jääkö Suomi jälkeen osaamisen tunnistamisessa? Kaupungintalon piha

To 18.7. klo 14.30-15.30
Ilmasto muuttaa kaiken – mistä yhteinen sävel ilmastopolitiikkaan? Eetunaukion lava

To 18.7. klo 16.00-17.00
Matka taloudelliseen mielenrauhaan – näin se käy! Puuvilla

Pe 19.7. klo 11.30-12.30
Arvot, kaverit ja bisnes – yhteisyrittäjyydestä työelämän uusi suunta? BEPOP

Lisätietoja osoitteesta www.suomiareena.fi.

 

 

Mukavaa kesää!

Matias Marttinen

Kansanedustajasi

 

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *