Kansanedustaja Jaana Laitinen-Pesolan kuukausikirje

 

 

 

Jaanan kuukausikirje – aiheina sote, talous- ja työllisyysnäkymät sekä auto- ja ajoneuvoverolain muutokset

 

Kuukauden sote-kuulumiset

Eduskunnassa on päästy sopuun sote-lakien aikatauluista, sosiaali- ja terveysvaliokunta istuu vielä täysistuntojen jälkeisen viikon työstämässä sote-esitystä ja jatkaa työtä kesän jälkeen. Uuden aikataulun mukaisesti soten aloitusaikaa lykätään vuodella, 1.1.2021 saakka. Lykkäys on varsin tervetullut ja takaa valmistelulle riittävästi aikaa, jotta esitykset voidaan viedä eteenpäin riittävän huolellisesti valmisteltuina.
Aikataulun lykkääntymisestä huolimatta uudistuksen valmistelua pitää jatkaa maakunnissa. Jatkoaikaa on annettu lähinnä eduskuntakäsittelyä varten ja pilottihankkeet maakunnissa lähtevät käyntiin heti kun eduskunta on saanut lait hyväksyttyä.
Maakuntavaalien ajankohta odottaa vielä lukkoon lyömistä, tällä hetkellä pyrkimys on pitää maakuntavaalit samaan aikaan europarlamenttivaalien kanssa.

Taloudessa ja työllisyydessä positiivisia lukuja
Suomen taloudessa ja työllisyydessä on saatu viime viikkoina positiivisia lukuja.
Suomen Pankin antama tämän vuoden kasvuennuste näyttää 2,9% nousua bkt:ssä. Seuraavalle vuodelle ennustetaan hieman yli 2 prosentin kasvua. Valtiovarainministeriö antoi hieman varovaisemmat arviot, mutta molempien ennusteissa kasvun kuitenkin arvioidaan selvästi hidastuvan tulevina vuosina.
Työllisten määrä kasvoi nopeasti vuoden 2017 lopulla, ja työllisyyden kasvu on jatkunut hyvää vauhtia. Positiivisimmat arviot odottavat hallituksen 72% työllisyystavoitteen saavutettavan jo ennen ensi kevättä. Työllisyyden kasvua uhkaa kuitenkin väestön vanheneminen, kohtaanto-ongelma sekä uhkaava työvoimapula, joka on etenkin meillä Satakunnassa todellinen ilmiö. Työmarkkinoilla on tehtävä liikkuvuutta ja muuntokoulutusta tukevia reformeja myös jatkossa, eikä nyt vauhdissa olevaan kasvuun saa turtua.

Auto- ja ajoneuvoverolaissa muutoksia

Euroopan Unioni on laatinut uuden päästötestausmenetelmän (WLTP). Edellinen NEDC-järjestelmä on kehitelty 80-luvulla ja on jo jäänyt ajastaan jälkeen. Koska Suomessa autovero ja ajoneuvovero perustuvat henkilö- ja pakettiautoilla hiilidioksidipäästöön, on lakeihin tehtävä muutoksia, jotta mittaustavan muutos ei keskimäärin kiristä tai laske verotusta. Lisäksi sopeutus on toteutettava mahdollisimman lyhyellä siirtymäajalla, jotta vältettäisiin mahdollinen autokaupan markkinahäiriö Suomessa.
Uusi mittaustapa otetaan käyttöön vaiheittain. Syyskuusta 2018 lähtien joitain poikkeuksia lukuun ottamatta kaikista uusista henkilöautoista ja eräistä pakettiautoista tulee ilmoittaa uuden mittaustavan perusteella mitattu hiilidioksidipäästötieto.
Jotta keskimääräinen verorasitus ei kasvaisi, autoverolakia ja ajoneuvoverolakia ehdotetaan muutettaviksi siten, että lakien liitteisiin lisättäisiin uudet verotaulukot, joita sovellettaisiin uusiin henkilö- ja pakettiautoihin, joiden verotuksen perusteena oleva hiilidioksidipäästö on ilmoitettu uuden mittaustavan mukaan.
Sekä autoverolakiin että ajoneuvoverolakiin jäävät myös nykyiset verotaulukot, joita sovellettaisiin jatkossakin autoihin, joiden hiilidioksidipäästö on mitattu ainoastaan vanhalla mittaustavalla.
Eduskunta edellyttää Valtiovarainministeriön seuraavan verotaulukoiden muutoksia ja raportoivan eduskunnalle vaikutuksista vuoden 2018 loppuun mennessä. Jos selvitys antaa aihetta korjaaviin lainsäädäntötoimenpiteisiin, tulee VM:n valmistella tarvittavat muutokset viivytyksettä.

 

Panoksia lapsiin ja nuoriin

Eduskunnassa on käsitelty ennen kesää uusi lukiolaki, uusi varhaiskasvatuslaki, sekä päivitetty lapsenhuoltolaki.
Uusi lukiolaki säilyttää lukion roolin yleissivistävänä koulutuksena, mutta muuttaa kurssimuotoisen opiskelun opintopistepohjaiseen, mikä mahdollistaa paremmin monimuotoiset kurssit, sekä sujuvoittaa siirtymistä korkeakouluopintoihin.
Uudella varhaiskasvatuslailla henkilöstön koulutus- ja osaamistasoa nostetaan ja lapselle annetaan lain puitteissa parempi suoja kiusaamiselta, väkivallalta sekä häirinnältä. Tiedonkulkua päiväkotien ja perheiden välillä parannetaan. Uudistuksen keskiössä on lapsen edun ja aseman parantaminen.
Lapsenhuoltolain uudistuksella päivitetään lapsen huoltoon ja tapaamisoikeuksiin liittyviä pykäliä niin, että lapsen ääni pääsee paremmin kuuluviin ja monimuotoperheet huomioidaan paremmin.

 

SuomiAreena

Heinäkuussa suunnataan jälleen Poriin SuomiAreenaan. Osallistun seuraaviin paneeleihin:
Ti 17.7. klo 17.30 Puuvillan kauppakeskus: Hallitus vastaan oppositio – Miten hyvinvointia kaikille?
Ke 18.7. klo 11.30 Terveys-lava: Antibioottiresistenssipaneeli
Ke 18.7. klo 14.00 Eetunaukion lava: Satakunnan kansanedustajien keskustelu
To 19.7. klo 15.00 Kokoomuskulma, teatterikatu 5: Ladyt lavalla-keskustelutilaisuus, mukana ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen sekä kokoomuksen vpj Mari-Leena Talvitie
To 19.7. klo 16.00 SuomiAreena-rannan lava: Senaattorit vs. Teinit

 

Kuukausikirje jää nyt kesätauolle, kunnes eduskunta on jälleen aloittanut täysistuntonsa. Rauhallista kesää kaikille ja tavataan Porissa!

Jaana

 

 

 

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *