Kansanedustaja Matias Marttisen tervehdys Satakunnan Kokoomuksen jäsenille

Hyvä Satakunnan Kokoomuksen jäsen,

eduskunta käsitteli eilen hallituksen vastausta kokoomuksen välikysymykseen hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikasta. Päätimme jättää välikysymyksen, sillä hallitus ei puheistaan huolimatta ole tehnyt päätöksiä, joilla talouden syöksykierre saadaan katkaistua. Välikysymyksemme allekirjoittivat myös muut oppositioryhmät – perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja liike nyt.

Hallituksen työllisyys- ja talouspolitiikkaa arvioitaessa on syytä muistaa, mistä vuosi sitten keväällä lähdettiin liikkeelle. Ennen eduskuntavaaleja Sipilän hallitus oli neljän vuoden ajan laittanut Suomen asioita kuntoon. Vastuullisella linjalla vahvistettiin julkista taloutta ja luotiin 140 000 uutta työpaikkaa. Neljän vuoden aikana Suomea ei saatu valmiiksi, mutta suunta oli oikea. Tätä vastuullista linjaa olisi voitu jatkaa myös Sipilän hallituksen jälkeen.

Vaalien jälkeen muodostettiin kuitenkin vasemmistohallitus, jonka toteutumiselle keskusta lähti valitettavasti takuumieheksi. Hallitusohjelmassa päätettiin lisätä valtion pysyviä menoja yli miljardilla eurolla vaalilupausten maksattamiseksi. Tuloista ei kuitenkaan ollut tietoa.

Tulojen puute kuitattiin tavoitteella työllisyyden kasvusta. Hallituksen tavoite 60.000 uudesta työllisestä ja 75 prosentin työllisyysasteesta oli kannatettava, joskaan ei missään nimessä riittävä. Tavoitteen saavuttaminen vaatii kuitenkin konkreettisia toimia tuekseen. Nämä toimet hallitus sysäsi kolmikantaryhmien valmisteltaviksi. Vuosi on takana, mutta tuloksia ei ole kuulunut.

Parin viikon takaisesta budjettiriihestä odotettiin paljon. Etukäteen hallitus oli asettanut tavoitteekseen tehdä päätökset 30 000 uudesta työpaikasta riihessä. Valtiovarainministeriön laskelmien mukaan päätökset lisäävät työllisyyttä vain noin 15 000 työpaikalla. Tämä ei mitenkään riitä, kun hallituksen budjettiesitys ensi vuodelle ennustaa 10,8 miljardin alijäämää.

Odotukset olivat suuret esimerkiksi paikallisen sopimisen edistämisestä, josta keskustakin on paljon puhunut. Budjettiriihen tulos oli kuitenkin onneton: kolmikantaryhmä ei ollut yli vuoden työnsä aikana saavuttanut yksimielisyyttä paikallisesta sopimisesta. Hallitus päätti kuitenkin siirtää asian valmistelun takaisin samaan kolmikantaryhmään. Tuloksia odotellaan ensi vuoden kevääseen.

Tämä on valitettavan surullista. Lainsäädäntövalta kuuluu eduskunnalle – ei työmarkkinajärjestöille. Hallituksen olisi pitänyt ottaa ohjat omaan käsiinsä ja tuoda itse esitys eduskunnalle paikallisesta sopimisesta.

Koska näin ei tehty, me kokoomuksen eduskuntaryhmässä jätimme lakialoitteen paikallisen sopimisen lisäämisestä. Aloitteen takana ovat kokoomuksen ja kristillisdemokraattien eduskuntaryhmät kokonaisuudessaan, sekä useat muut edustajat yli puoluerajojen. Suomen Yrittäjät on arvioinut aloitteen synnyttävän 15 000 uutta työpaikkaa. Tämän uudistuksen toteuttamisella voitaisiin kaksinkertaistaa budjettiriihen työllisyyspäätökset.

Kokoomus puhuu taloudesta ja työllisyydestä, sillä niihin perustuu maamme hyvinvointi. Hallituksen toimin tuosta perustasta ei pidetä nyt huolta. Hyvinvointivaltiomme turvaaminen edellyttää vahvempaa talous- ja työllisyyspolitiikkaa – siihen pitää nyt hallituksen vastata.

 

 

 

Tervehtien

Kategoriat: kirjoitukset_2

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *