Välitä ja vaikuta

Satakunnan Kokoomusnaiset ry:n syyskokouksen kannanotto 3.12.2020

 

Välitä ja vaikuta!

Kunnissa tehdään kaikkia meitä eniten koskettavia ja lähellä olevia päätöksiä. Kuntalaki velvoittaa kuntia osallistamaan asukkaitaan, kun heitä koskevista asioista päätetään. Useimmilla kuntalaisilla on varmasti mielipiteitä ja perusteluja olemassa. Miksi emme siis vaikuttaisi?

Kunnan asioihin voi vaikuttaa monella tapaa. Yksi tapa on äänestäminen, esimerkiksi kunnan järjestämässä kyselyssä tai keväällä järjestettävissä kuntavaaleissa. Äänestyksessä kuntalaisen äänen saa mielipide, asia tai henkilö, joka ajaa kuntalaisen mielestä oikeita asioita. 

Toinen helppo tapa vaikuttaa on keskustelu. Kaverin, naapurin tai esimerkiksi kunnan valtuutetun kanssa voi keskustella mieltä askarruttavasta aiheesta. Monesti toisen henkilön näkökulma asiasta saattaa vahvistaa tai muuttaa omaa mielipidettä. Keskustelemalla voidaan myös vaikuttaa toisen ihmisen mielipiteeseen perustelemalla tai tuomalla uuden näkökannan esille. Tarpeeksi monta ihmistä vakuuttamalla saattaa saada isojakin asioita tapahtumaan kunnassa ja siten omassa elämässä. 

Kolmantena tapana on osallistua itseä lähellä olevien yhdistysten tai yhteisöjen toimintaan. Yhdistyksen kautta on mahdollisuus saada omalle asialle vahvistusta ja kannatusta, ja yhteisellä voimalla asiakin saattaa liikahtaa lennokkaammin eteenpäin. Samalla yhdistyksen yhteishenki ja uudet ystävät luovat lisäksi mielekästä sisältöä elämään.

Vaikuttaa voi myös ihan kirjoittamalla. Kirjoittamalla asiallisesti on helppo tuoda esille niin epäkohtia, ideoita kuin kehujakin. Kirjoitusalustoina voi olla sosiaaliset mediat, blogit ja paikallislehtien mielipidepalstat. Mielipiteiden lisäksi voi kirjoittaa aloitteen yhdistykselle, kunnalle tai aina eduskunnalle asti. Kuntalaisaloite on yksinkertainen tehdä ja siihen löytyy paljon neuvoja internetistä. Se on erinomainen tapa vaikuttaa itselle ja ympäristölleen tärkeisiin asioihin matalalla kynnyksellä. 

Konkreettisin tapa kuntavaikuttamiseen on lähteä ehdolle oman kunnan kuntavaaleihin. Kuntapäättäjiksi tarvitaan ihmisiä erilaisista taustoista, eri osaamisaloilta ja elämäntilanteista. Ehdolle astuminen vaatii rohkeutta, mutta on samalla upea mahdollisuus. 

Mitä asioita sinä haluaisit muuttaa kunnassasi? Me, Satakunnan Kokoomusnaiset haluamme rohkaista juuri Sinua vaikuttamaan sinulle tärkeisiin asioihin kunnassasi. Valitse Sinulle itsellesi sopiva tapa saada ajatuksesi näkyviin ja kuuluviin. Ota osaa, vaikuta ja muuta asioita!

Satakunnan Kokoomusnaiset ry

 

Lisätietoa:
Viliina Välimäki
puheenjohtaja Satakunnan Kokoomusnaiset ry
viliina.valimaki@gmail.com

Kategoriat: kirjoitukset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *