Rajoittamattomat poliittiset lakot aiheuttavat kohtuutonta haittaa Suomelle
Maanantaina 11.3. alkaneet, kahden viikon mittaisiksi suunnitellut lakot kohdistuvat Suomelle elintärkeisiin sektoreihin: vientiin ja tuontiin – satamiin ja teollisuuteen. Lakoilla palkansaajat vastustavat hallituksen työmarkkinauudistuksia ja sosiaaliturvaleikkauksia. On kuitenkin perusteltua kysyä, minne nämä poliittiset lakot lopulta iskevät rajuimmin ja ennen kaikkea, miten tämä auttaa Suomea nousemaan jo valmiiksi äärimmäisen vaikeasta taloudellisesta tilanteesta?
Lakossa on noin 7 000 työntekijää. Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n alustavan arvion mukaan maaliskuun poliittiset lakot aiheuttavat noin 320 miljoonan euron vahingot bruttokansantuotteeseen. Kansainvälisessä kilpailussa kaikki suomalaiset ovat samalla puolella. Miksi siis vesitämme mahdollisuuksiamme menestyä kansainvälisesti?
Jos poliittiset lakot syöksevät Suomen entistä suurempaan taloudelliseen ahdinkoon, voidaanko tästä syyttää demokraattisilla vaaleilla valittua hallitusta? Ennen vaaleja Kokoomus kertoi rehellisesti aikovansa laittaa Suomen talouden kuntoon, ja antoi myös arvion tarvittavien säästötoimien suuruudesta. Ajoimme monia työelämän muutoksia ja leikkauksia jo ennen vaaleja. Silti suomalaiset äänestivät puolueen vaalivoittoon. Tämä on tuntunut täysin unohtuneen poliittisten lakkojen keskellä.
Uutisissa on tuotu esiin myös huolia muun muassa bensan ja joidenkin ulkomaisten elintarvikkeiden loppumisesta. Kansalaisaloite poliittisten lakkojen kieltämisestä ylitti viime viikolla 50 000 kannattajan rajapyykin. Nimenomaan maanantaina alkaneen lakon julkistaminen sai aikaan viimeisen allekirjoitusryöpyn, joka sysäsi aloitteen 50 000 rajapyykin yli. Näin ollen aloite etenee eduskunnan käsittelyyn. Ajatuksella poliittisten lakkojen kieltämisestä – tai ainakin niiden rajoittamisesta – tavoitellaan sen ehkäisemistä, ettei näitä merkittäviä haittoja, joita nytkin pidetyt lakot ovat aiheuttaneet ja aiheuttavat Suomelle ja sen yrityksille, kansantaloudelle sekä kansalaisille, syntyisi tulevaisuudessa.
Edellä esiin tuotuihin pointteihin vedoten uskon, että poliittisia lakkoja on syytä vähintäänkin rajoittaa.
Jarkko Stenfors,
Satakunnan Kokoomuksen puheenjohtaja