Suomi on viimein matkalla puolustusliitto Naton täysivaltaiseksi jäseneksi. Eduskunnan laaja enemmistö kannatti äänestyksessä Suomen Nato-hakemuksen jättämistä tänään. Peräti 188 kansanedustajaa tuki päätösehdotusta. Jäsenyydellä on erittäin laaja tuki läpi puoluekentän, ja se on vahva viesti Naton jäsenmaille tahdostamme liittyä puolustusliiton täysivaltaiseksi jäseneksi.
Suomen hakemus on määrä allekirjoittaa vielä tänä iltana. Suomen ja Ruotsin on määrä jättää jäsenyyshakemukset samassa aikataulussa Brysselissä huomenna keskiviikkona. Puolustusliitto Naton kanssa käytävien lyhyiden keskusteluiden jälkeen Suomen jäsenyyshakemus siirtyy Naton jäsenmaiden parlamenttien käsittelyyn.
Naton jäsenyys tuo Suomen osaksi puolustusliiton yhteistä puolustusta ja siten Naton turvatakuiden piiriin. Samalla on merkittävää, että Ruotsi on jättämässä Suomen kanssa yhtäaikaisesti jäsenhakemuksen. Suomen ja Ruotsin yhteishakemus tulee luomaan koko Itämeren alueelle turvaa ja vakautta. Jäsenyyden myötä Suomi ei tule enää koskaan olemaan yksin.
Suomen jäsenyys puolustusliitto Natossa on perusteltu jatkumo Suomen integroitumisessa länteen. Kokoomus on läpi vuosikymmenten ollut rakentamassa tätä jatkumoa. Suomen EU-jäsenyyden, tiiviiden kahdenvälisten kumppanuuksien ja monipuolisen Nato-yhteistyön jälkeen viimeinen askel on jäsenyyden hakeminen.
Kokoomuksessa Nato-jäsenyyttä on kannatettu jo 16 vuoden ajan. Tämän kevään aikana niin Suomen kansa kuin muut eduskuntapuolueet ovat tulleet Kokoomuksen johdattamalle tielle kohti Nato-jäsenyyttä. Kokoomus on tukenut Suomen ripeää, mutta määrätietoista suuntaa kohti Naton jäsenhakemuksen jättämistä.
Kokoomus on tänä keväänä tarjonnut valtiojohdolle vahvan tuen edistää Suomen Nato-jäsenyyttä. Maamme hallituksen on ollut mahdollista kulkea kohti jäsenyyttä, kun sillä on ollut Kokoomuksen vankka tuki oppositiosta. On mahdollista, että toisenlaisella hallitusasetelmalla jäsenyysprosessi olisi näyttänyt hyvin erilaiselta.
Vain muutamassa kuukaudessa tapahtunut jäsenyysprosessi on suomalaisen demokratian voitto. Vakavassa turvallisuustilanteessa puolueet ovat kyenneet luottamukselliseen yhteistyöhön ja hakemaan ratkaisuja, jotka varmimmin turvaavat isänmaamme ja suomalaisten turvallisuuden pitkälle tulevaisuuteen. Kokoomuksen puoluejohto on tehnyt erinomaista työtä Petteri Orpon johdolla jäsenyysprosessissa eduskunnassa.
Nyt tehtävän jäsenyyshakemuksen jälkeen kaikkien Naton jäsenmaiden tulee vielä hyväksyä Suomen hakemus omissa parlamenteissaan. Suomen valtionjohto on käynyt läpi kevään keskusteluja Naton jäsenmaiden kanssa ja Suomen jäsenyydelle on vahva tuki jäsenmaiden keskuudessa. Lopullinen sinetöinti Suomen jäsenyydelle tullaan tekemään tulevien kuukausien aikana.
Nato ei kuitenkaan poista Suomen tarvetta kehittää myös omaa puolustustaan jatkuvasti. Suomen puolustus rakentuu Naton jäsenenäkin asevelvollisuuteen pohjautuvaan maanpuolustukseen. Uskottavan maanpuolustuksen kehittäminen ja tarpeelliset kalustohankinnat ovat muuttuneessa turvallisuustilanteessa välttämättömiä. Näitä määrärahaesityksiä käsittelemme parhaillaan eduskunnassa.
Kokoomus on johtanut tänä keväänä Suomea kohti välttämättömiä päätöksiä. Nämä päätökset vankistavat Suomen turvallisuutta ja sitovat Suomen osaksi länttä. Kansallisen maanpuolustuksen kehittäminen ja Nato-jäsenyys takaavat Suomelle ja suomalaisille rauhaa vielä vuosikymmeniksi eteenpäin.
Hyvää kevään jatkoa,
MatiasMarttinen, kansanedustaja
MatiasMarttinen matias.marttinen@eduskunta.fi p. 044 269 3113