Kansanedustaja Matias Marttisen kuukausikirje

21.9.2019

 

KANSANEDUSTAJA MATIAS MARTTISEN KUUKAUSIKIRJE

 

 

Hyvät Satakunnan Kokoomuksen jäsenet,

Syysistuntokausi eduskunnassa on päässyt täyteen vauhtiin. Kokoomuksen oppositiokausi on lähtenyt hyvin liikkeelle, ja hallitusta haastetaan aina tarpeen niin vaatiessa. Haluamme tehdä rakentavaa oppositiopolitiikkaa: tukea hallitusta toimissa, joita mekin kannatamme, ja tarjota vaihtoehto niille, joita emme kannata. Hallituksen harjoittama politiikka tarjoaa meille paljon mahdollisuuksia hyvään oppositiopolitiikkaan.

 

Hallituksen talous- ja työllisyyslinja on hukassa – Kokoomus jätti välikysymyksen hallituksen politiikasta

Hallitus kävi tällä viikolla budjettiriihen, jossa se päätti ensi vuoden talousarvioesityksensä sisällöstä. Yksityiskohtainen esitys saapuu eduskunnalle 7.10.2019. Budjettiehdotuksessa määrärahoja lisätään moneen kohteeseen yli miljardilla eurolla. Valtion velanotto kääntyy uudelleen nousuun ensi vuonna. Lisäksi verotus kiristyy, jotta hallitus kykenee rahoittamaan vaalilupauksiaan. Hallitus on päättänyt myydä kolmella miljardilla valtion omaisuutta kolmen vuoden aikana lunastaakseen antamansa vaalilupaukset. Tuottavaa omaisuutta myydään budjetin tilkkeeksi.

Haastoimme hallitusta tämän viikon kyselytunnilla erityisesti hallituksen veroratkaisuista. Hallitus on päättänyt kiristää polttoaineverotusta 250 miljoonalla eurolla, mikä tarkoittaa yli 6 sentin litrahinnan nousua bensiinissä ja dieselissä bensa-asemilla. Tavallisten palkansaajien verotus kiristyy ensi vuonna, kun hallitus ei kompensoi työntekijöiden nousevia sivukuluja. Keskituloisella perheellä veronkiristys syö palkasta pois yhteensä 320 euroa vuodessa. Lisäksi kotitalousvähennystä ja asuntolainojen korkojen vähennysoikeutta karsitaan. Työssäkäyvien verotaakkaa kasvatetaan, jotta vaalilupaukset on mahdollista rahoittaa.

Suurin pettymys budjetin osalta koski kuitenkin sen työllisyyslinjauksia. Hallituksen tavoitteena on saada Suomeen 60.000 uutta työllistä vuoteen 2023 mennessä. Työllisyyden kasvua tarvitaan sekä hallituksen menolisäysten rahoittamiseen että talouden tasapainottamiseen. Työllisyystoimien lista oli ohuen ohut riihen jäljiltä, eikä pääministeri kyennyt arvioimaan, paljonko työtä Suomeen syntyy niiden pohjalta. Moni hallituksen edustaja heittikin palloa jo vuoden päässä siintävään budjettiriiheen ja siellä tehtäviin päätöksiin. Mutta miksi odottaa, kun yhä liian moni suomalainen on vailla työtä ja työttömyytemme on edelleen varsin korkealla tasolla?

Päätimme jättää hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikasta välikysymyksen. Haastamme pääministeri Rinteen hallituksen vastaamaan suomalaisille, miten he aikovat hoitaa vastuullisesti taloutta ja huolehtia siitä, että yhä useampi saa mahdollisuuden työntekoon. Ilman korkeaa työllisyyttä tärkeiden palveluiden turvaaminen ei jatkossa onnistu.

 

Satakunnan edunvalvonnalle voitto – Pori-Tampere -radan kehittämiseen merkittävä rahoitus

Budjettiesityksen yksityiskohdissa on myös paljon hyviä asioita. Saimme erittäin hyviä uutisia Satakunnan edunvalvonnan kannalta, kun budjetissa osoitettiin yhteensä 60 miljoonaa euroa Pori-Tampere -radan parantamiseen. Määrärahoista 20 miljoonaa euroa kohdistetaan Pori-Mäntyluoto-Tahkoluoto -välin perusparantamiseen ja 40 miljoonaa euroa koko yhteysvälille vartioimattomien tasoristeysten poistoon tai varusteluun.

Määräraha mahdollistaa jatkossa junien entistä nopeamman ja sujuvamman liikennöinnin radalla. Kyseessä on myös turvallisuutta lisäävä asia, sillä radan 46 tasoristeyksestä 24 on vartioimattomia.

Pori-Tampere -radan kehittäminen ottaa nyt monta askelta eteenpäin. Pitkän aikavälin tavoitteena on nykyistä nopeampi ja sujuvampi yhteys Tampereelle ja sieltä edelleen Helsinkiin. Työ jatkuu.

Budjetin panostus on pitkän edunvalvonnan tulos – yhteistyöstä kiitos Satakuntaliitolle ja kaikille alueen kansanedustajille!

 

Laivuehankinta Satakunnalle merkittävä positiivinen uutinen!

Viikolla saatiin viimeinkin lopullinen sinetti merivoimien monitoimikorvettien hankinnasta Rauman telakalta. Neljän korvetin tilauksen arvo on noin 700 miljoonaa, ja tämä tuo suoraan satoja uusia työpaikkoja Rauman seudulle ja koko Satakuntaan. Telakan lisäksi hankinnasta hyötyy koko alihankintaketju.

Laivuehankinnan saaminen Rauman telakalle on niin ikään pitkän valmistelun tulos. Yhteistyötä on tehty hyvässä hengessä niin Puolustusvoimien ja puolustusministerin kuin nykyisen ja edellisen hallituksen kanssa. Tilaus on vahva osoitus luottamuksesta Rauma Marine Constructionsin kapasiteettiin ja korkeaan osaamiseen.

Telakalla alkoi alkuviikolla myös toinen merkittävä hanke, kun Kvarken Linkin tilaaman uuden matkustaja-autolautan rakennustyöt lähtivät käyntiin. Tilauksen arvo on 120 miljoonaa ja työllisyysvaikutus jopa 800 henkilötyövuotta. Vaasa–Uumaja-väliä kulkevan aluksen matkustajakapasiteetti on 800 henkilöä.

RMC:n tilauskirja on viikon kuluessa kasvanut yli 900 miljoonan euron. Meriteollisuuden tilaukset tukevat koko Satakunnan työllisyyttä tulevina vuosina, kun muuten talouskasvu osoittaa hiipumisen merkkejä. Seuraavat vuodet näyttävät maakunnan kannalta valoisilta.

 

Viikonlopuksi Satakuntaan!

Tuttuun tapaani suunnistin viikonlopuksi maakuntaan. Nyt lauantaina onkin satakuntalaista kokoomusjuhlaa ilmassa, kun Nakkilan Kokoomus juhlii 100-vuotista taivaltaan! Toivottavasti näemme huomenna Nakkilassa.

Kunnioitettavan 100 vuoden rajapyykin saavuttavat myös Porin Kokoomus ja Harjavallan Kokoomus, joissa juhlitaan lokakuussa. Toivottavasti näemme Porin Kokoomuksen juhlassa perjantaina 18.10., ja Harjavallan Kokoomuksen juhlassa lauantaina 19.10.!

 

Uutiskirje tilattavissa kotisivuiltani

Mikäli haluat pysyä mukana matkassa ja seurata mietteitäni eduskunnasta, voit tilata uutiskirjeeni kotisivuiltani. Seuraava uutiskirje ilmestyy ensi viikon aikana – käsittelen poliittista tilannetta ja muita kuulumisia.

Voit tilata uutiskirjeen oheisesta linkistä, etusivuni oikeasta reunasta: http://matiasmarttinen.fi/

Kaikille oikein mukavaa viikonloppua!

 


Kansanedustajasi Matias Marttinen

Kategoriat: kirjoitukset, Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *