Kansanedustaja Jaana Laitinen-Pesolan kuukausikirje

 

Jaanan kuukausikirje – Aiheina sote, asedirektiivi, hallituksen lisätalousarvio sekä kansalaisaloite maksuttomasta toisesta asteesta

 

Hallitus esittää lisätalousarviossaan panoksia työllisyyteen ja valinnanvapauspilotointeihin

Hallitus antoi lisätalousarvioesityksen, jossa osaavan työvoiman saatavuuteen satsataan merkittävästi. Yhteensä osaavan työvoiman saatavuutta parantaviin toimiin esitetään 60 miljoonan euron lisäyksiä. Panostukset ovat erittäin tärkeitä etenkin meillä Satakunnassa.

Julkisiin työvoima- ja yrityspalveluihin ehdotetaan yhteensä 29 miljoonan euron lisäystä, josta 24 miljoonaa euroa kohdentuisi yrityslähtöisten työvoimakoulutusten lisäämiseen ja 5 miljoonaa euroa vaikeassa työmarkkina-asemassa olevien työllistymisen edistämiseksi käynnistettäviin pilotteihin.
Ammatillisessa koulutuksessa käynnistetään pilotti, jossa luodaan malli alan vaihdon täsmäkoulutuksiin sekä heikkojen perustaitojen varassa olevien osaamisen parantamiseen. Pilotin toteuttamiseen ehdotetaan 16 miljoonaa euroa.

Käynnistetään Digiaikakauden taidot -ohjelma, tavoitteena aikuisten digitaitojen vahvistaminen. Tavoitteena on työllistymisedellytysten parantuminen sekä perustaitotason nostaminen ja taitojen päivittäminen digitaaliseen aikaan. Ohjelmaan varataan yhteensä 7 miljoonan euron panostus

Soten valinnanvapauden pilotointien ympärillä käy kova keskustelu. Lisätalousarviossa pilotointeihin ehdotetaan yhteensä 200 miljoonan euron valtuutta, mikä tarkoittaa 100 miljoonan euron lisäystä pilottien kokonaisrahoitukseen. Tällä olettamalla Satakunta on saamassa 3,5 miljoonaa euroa henkilökohtaisen budjetoinnin pilotointiin. Rahat jaetaan vasta kun valinnanvapauslaki on hyväksytty eduskunnassa.

Satakuntaan saadaan suora liikenneinvestointi, kun valtatien 12 Eura-Raijala tieosuuden liittymien ja geometrian parantamiseen ehdotetaan noin 4,4 miljoonan euron määrärahaa.

 

Sotetyö jatkuu

Perustuslakivaliokunta antoi viime viikolla lausuntonsa valinnanvapauslakiesityksestä. Lausunto oli kriittinen, mutta siinä todettiin, että tarvittavat muutokset voidaan toteuttaa eduskunnassa. Nyt sosiaali- ja terveysvaliokunta jatkaa lakipaketin työstämistä.

Spekulointi maakuntavaalien ajankohdalla on tällä hetkellä tarpeetonta, vaalien aikataulu ratkeaa sitten kun lait on saatu valmiiksi.

 

Asedirektiivin soveltaminen kuohuttaa

EU:n asedirektiivin soveltaminen Suomessa on nostanut huolenaiheita erityisesti aseharrastajien ja maanpuolustusaktiivien piireissä. Sisäministeriön esityksen tarkoitus on toteuttaa direktiivin päämäärät sisämarkkinoiden toteutumisesta sekä turvallisuuden korottamisesta. Tärkeintä esityksessä on Suomen neuvotteleman reserviläispoikkeuksen toimeenpano, joka mahdollistaa myös jatkossa riittävän kattavan reserviläisharjoittelun. Samoin ampumaurheilun sekä asekerääjien asema säilyy pitkälti samana.

Aseiden ja lupien valvontaa kiristetään ja isot lippaat muille kuin vaarallisten aseiden A-luvan omaaville henkilöille kielletään.
Lakiluonnos lausuntokierroksella kesäkuun alkuun saakka, lopullinen hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle vielä tämän kevätistuntokauden aikana.

 

Maksuton toinen aste

Kansalaisaloite maksuttomasta toisesta asteesta oli eduskunnan lähetekeskustelussa. Aihe on varsin tärkeä, kenenkään opinnot toisella asteella ei saa keskeytyä varattomuuden takia ja on erittäin hyvä, että kansalaisaloite on nostanut aiheen pinnalle. Ensisijaisesti tulee kuitenkin pitää huoli, että vähävaraisista perheistä tulevat nuoret eivät joudu keskeyttämään opintojaan taloudellisista syistä. Ensi alkuun on saatava keinot tukea putoamisvaarassa olevia, sekä auttaa oppilaitoksia madaltamaan oppilaille aiheutuvia kustannuksia. Asiaa on ehditty jo edesauttamaan. Lisätalousarviossa oppimateriaalien kustannuksia alentaviin pilotteihin osoitettiinkin jo 2 miljoonaa, aiemmin kehysriihessä köyhimmistä perheistä tulevien opiskelijoiden oppimateriaalilisään osoitettiin 14 miljoonaa.

Kansalaisaloite lähetettiin sivistysvaliokuntaan jatkotyöstöön.

Mukavaa ja aurinkoista kesänalkua!

Jaana

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *