Kokoomuksen linja koronastrategiassa on selvä

Pekka Ovaska penäsi mielipidekirjoituksessaan (20.5.) kokoomuksen linjaa koronakriisin hoitamiseen. Samalla hän nosti esille viikonloppuisen episodin, jossa pääministeri Sanna Marin (sd.) syytti kokoomusta valehtelusta.

Valehtelusta syyttäminen sopii huonosti pääministerin arvovallalle. Kunnioittavaa käytöstä on syytä odottaa niin hallitukselta kuin oppositiolta. Olemme kaikki samassa veneessä tässä kriisissä.

Kokoomus on kysellyt hallituksen linjan perään, sillä se on ollut epäselvä. Pyrkiikö hallitus tukahduttamaan taudin, estämään sen leviämistä vai antaa sen levitä hitaasti? Näihin kysymyksiin on eduskunnassa pyydetty vastauksia.

Hallituksen ja sen alaisten toimijoiden puheissa on ristiriitaisuuksia. THL:n Mika Salminen on todennut, että korona leviää Suomessa liian hitaasti. Viime viikolla Sanna Marin puolestaan toi esiin, ettei epidemia saisi levitä Suomessa ollenkaan.

Hallitus johtaa myös alaisiaan viranomaisia. Jos johtaminen ei toimi, ketjun eri osat puhuvat eri asiaa ja toteuttavat eri linjaa. Se strategia ja tavoite, mikä meillä on, pitää olla kaikkien tiedossa.

Ovaska kritisoi kirjoituksessaan myös kokoomuksen puheita taudin leviämisen rajoittamisesta ja toisaalta yhteiskunnan nopeasta avaamisesta. Nämä kaksi asiaa eivät ole ristiriidassa keskenään. Yhteiskunta on avattava mahdollisimman nopeasti. Rajoitustoimenpiteiden aiheuttamat ongelmat ovat myös vaarallisia niin taloudelle kuin terveydelle.

Yhteiskunnan avaaminen vaatii kuitenkin ensin sen, että taudin leviäminen estetään mahdollisimman tehokkaasti. Tämä edellyttää riittävää testausta, tartuntaketjujen jäljitystä ja taudinkantajien eristystä. Ilman näitä toimenpiteitä ei voi saavuttaa ihmisille turvallisuudentunnetta ja luottamusta, jotka ovat edellytyksiä normaalielämän jatkumiselle.

Taudin tehokas rajoittaminen ja sitten yhteiskunnan avaaminen on oltava tavoitteenamme, jos haluamme tuhojen jäävän mahdollisimman pieniksi. Esimerkiksi Satakunnan tautitilanne on hyvä, jolloin avaamistoimien tulisi olla erilaisia kuin pääkaupunkiseudulla.

Eduskunta on antanut kriisin hoidossa hallitukselle poikkeuksellisen paljon valtaa. Hallitukselta odotetaan ratkaisuja ja selkeää tiedotusta, miten koronastrategiassa edetään. Tämän toteutumisen kokoomuksessa haluamme varmistaa.

 

-

Samu Vahteristo

Piirin puheenjohtaja, puoluehallituksen jäsen, Rauman kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja

samu@vahteristo.com

050 542 8439

Rauma

Kategoriat: kirjoitukset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *