Lähde mukaan vaikuttamaan oman kuntasi arkeen!
Puolen vuoden päästä tiedämme, ketkä ovat ehdolla oman kotikuntansa kuntavaaleissa. Kuntademokratian puolesta toivon, että puolueiden ehdokaslistat ovat runsaat ja koostuvat monipuolisesti eri taustaisista ja ikäisistä ehdokkaista. Tärkeää on myös, että ehdolla on sopivassa suhteessa uusia ja vanhoja kasvoja.
Tulevat kuntavaalit ovat tällä kertaa erilaiset kuin aiemmin, mutta siitä huolimatta vähintään yhtä tärkeät, elleivät jopa tärkeämmät. Moneen potentiaaliseen ehdokkaaseen saatetaan olla yhteydessä ehdokkuudesta, tai henkilö voi olla itse yhteydessä puolueisiin. Toivottavasti mahdollisimman monen vastaus ehdokkuuskysymyksen kohdalla on myönteinen.
Tuntuu, että moni äänestäjä ei ole täysin käsittänyt, että nykyisin terveys- ja pelastustoimi kuuluvat hyvinvointialueille, ja kyseisten kokonaisuuksien päättävä poliittinen elin on aluevaltuusto. Aluevaalit ovat kuntavaalien lailla tärkeät vaalit, joissa on toivottavasti mukana paljon hyviä ehdokkaita. Keskityn tekstissäni kuitenkin tällä kertaa nimenomaan kuntavaalien isoihin kysymyksiin.
Nykyisin kuntien isoimmat ja tärkeimmät tehtävät ovat koulutuksen ja varhaiskasvatuksen saralla. Me poliitikot olisimme tietenkin aina iloisia pienten kuntalaisten määrän kasvusta, mutta ne päätökset tehdään perheissä. Lasten koulumenestykseen ja samalla myös kuntien pito- ja vetovoimaan perheiden kohdalla vaikuttaa hyvin paljon se, millainen on kunnan koulujen tuntikehys. Tällä tarkoitan sitä, onko äidinkieltä, matematiikkaa ynnä muita tärkeitä aineita tarjolla vain valtakunnallinen minimäärä, vai enemmän. Kunnan nuoret huomaavat viimeistään ylioppilaskirjoituksissa ja jatko-opintoihin pyrkiessään, millainen koulutuksen taso on omassa kotikunnassa ollut.
Kunnanvaltuutetut päättävät, mihin ja miten kunnassa rakennetaan elinkeinoelämän ja perheen tarpeita. Tätä kautta valtuutetut määrittävät myös kunnan verotulojen lähteet. Näillä tuloilla ne investoinnit lopulta tehdään – tai ainakin pitäisi tehdä.
Kunnan viihtyisyyteen vaikuttaa myös se, miten kulttuuri-, kirjasto ja liikuntapalvelut sekä ympäristö on huomioitu. Näillä hoidetaan kuntalaisten fyysistä ja henkistä kuntoa. Lisäksi kunnan vastuulla on se, missä kunnossa tiet ja liikenne kunnassa ovat, sekä miten ne mahdollisesti on järjestetty. Ja se, miten käyttövesi tai jätehuolto toimivat asukkaille. Ensi vuonna kunnan tehtäviin kuuluu myös auttaa työllistämispalveluiden avulla asukkaita löytämään töitä, mikä tuo osaltaan verotuloja kuntaan.
Näihin kaikkiin asioihin kuntavaaleissa valitut päättäjät pääsevät vaikuttamaan. Tehtävä tuo mukanaan paitsi valtaa, myös runsaasti vastuuta. Kaiken osaava tietäjä ei tarvitse olla, mutta halua vaikuttaa oman kotikuntansa asioihin vaaditaan.
Tervetuloa ehdokkaaksi kuntavaaleihin!
Johanna Aho
Kankaanpään Kokoomuksen Puheenjohtaja
Satakunnan piirihallituksen jäsen