Kansanedustaja Jaana Laitinen-Pesolan kuukausikirje

 

 

Jaanan kuukausikirje – aiheina kehysriihi, koulutus ja sote

 

Kehysriihessä panoksia työllisyyteen

Työllisyysrintamalta kuuluu hyvää, viimeisimpien tietojen valossa työllisyys on jälleen kohentunut ja hallituksen tavoite 72 prosentin työllisyydestä on jo toteutumaisillaan. Olemme kuitenkin vielä selvästi jäljessä pohjoismaisesta tasosta, joten niin rakenteelliset uudistukset kuin työllistymistä edistävät lisäresurssitkin ovat välttämättömiä.

Hallituksen kehysriihessä tehtyjen päätösten mukaisesti aktiivimallin toimeenpano saa lisää resursseja ELY-keskusten toiveiden mukaisesti. Toimeenpanoon osoitetaan 11,2 miljoonaa euroa työllisyysmäärärahoja. Lisäksi aktiivimallin puutteita korjataan täydentämällä aktiivisuusehtoa kerryttävien palveluiden listaa. Yli 25-vuotiaille työttömille tulee mahdollisuus opiskella 6 kuukautta menettämättä työttömyysetuutta.
Työttömyysturvan kehittämiseen lyhytkestoisen työn vastaanottamiseen kannustavammaksi on varattu 20 miljoonaa euroa ja vaikeasti työllistyvien sekä pitkään perhevapailla olleiden työllistymiseen tuodaan uusia pilottihankkeita.

Osaavan työvoiman saatavuutta helpotetaan reformien lisäksi kertaluonteisilla nopeilla toimenpiteillä, joihin varataan yhteensä 54 miljoonaa euroa, esimerkiksi ICT-alan ja muiden työvoimapula-alojen muuntokoulutukseen osoitetaan 10 miljoonaa euroa. Tämä on erityisen tärkeää työvoimapulasta kärsivillä alueilla, kuten meillä Satakunnassa.

Muina nostoina kehysriihestä mainittakoon lääkkeiden vuosiomavastuurajan alentamiseen varatut 5 miljoonaa euroa/vuosi sekä takuueläkkeiden korottamiseen varatut 10 miljoonaa euroa/vuosi. Nämä ovat osa hallituksen eriarvoisuuden vähentämiseen tähtäävistä toimista.

 

Koulutusrintamalla puhuttaa lukiouudistus ja varhaiskasvatuslaki

Hallitus antoi 18.4. esityksensä uudeksi lukiolaiksi ja kehysriihessä päätti vahvistaa lukiorahoitusta 8,5 miljoonalla eurolla. Lain uudistuksen näkyvin muutos on siirtymä kurssipohjaisesta tutkinnosta opintopisteisiin, mahdollistaen paremmin oppiainerajat ylittävät opintokokonaisuudet sekä monitieteellisyys. Lukiot saavat liikkumavaraa ja oppilaat mahdollisuuden yksilöllisempiin opintopolkuihin. Uudistus myös lisää lukioiden ja korkeakoulujen yhteistyötä antamalla lukiolaisille mahdollisuuden kurkistaa korkeakouluopintoihin jo ennen niihin hakeutumista. Myös opinto-ohjausta tehostetaan ja laajennetaan, tarjoten aiempaa paremmat mahdollisuudet löytää oma opiskeluala ajoissa.

Uuteen varhaiskasvatuslakiin liittyy erityisesti sosionomien huoli kelpoisuudessa toimia jatkossa lastentarhanopettajina. Esityksestä on huomioitava että kenenkään nyt lastentarhanopettajana toimivan henkilön asema ei muutu, vaan he saavat suorittaa nykyisellä pätevyydellään työuransa loppuun. Tavoite on parantaa pitkällä tähtäimellä varhaiskasvatuksen laatua nostamalla lastentarhanopettajien koulutusastetta. Varhaiskasvatuksesta ei kuitenkaan tule pelkästään yliopistokoulutettujen opettajien sektori, vaan moniammatilliset tiimit säilyvät myös jatkossa.

Erittäin tervetulleena kohtana esitys huomioi vuorohoidon, mahdollistaen eri elämäntilanteissa olevien vanhempien lasten päivähoidon aiempaa huomattavasti tehokkaammin.

 

Missä mennään sotessa?

Sote-uudistus on parhaillaan eduskunnan valiokunnissa huolellisessa käsittelyssä. Keskustelua viime aikoina on herättänyt esitykseen sisältyvä kapitaatiokorvaus, jossa maakunta maksaa sote-keskukseen listautuneesta asiakkaasta kiinteän korvauksen, perustuen muun muassa ikään, sukupuoleen ja muihin yksilöllisiin tekijöihin. Malli siis pisteyttää ihmisiä sen perusteella, kuinka paljon he potentiaalisesti sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita käyttävät. Yksityisyydensuojan kannalta malli luontaisesti herättää huolta, mutta järjestelmää rakentaessa ei käytetä mitään sellaista tietoa mitä ei ennestään jo ole. Tietoa yhdistellään eri rekistereistä ja suojataan asianmukaisesti niin, että tieto on vain niiden viranomaisten käytössä, jotka sitä tarvitsevat. Tavoite on pitää omalta osaltaan huoli, että sotessa kaavailtu ”raha seuraa potilasta”-malli toteutuu ja sote-keskukset saavat oikeanlaisen korvauksen oikeanlaisista potilaista.

 

Uusi avustaja

Mikko Pousin siirryttyä uusiin tehtäviin, on uutena eduskunta-avustajanani 19.4. lähtien aloittanut Timo Koivisto (timo.koivisto(at)eduskunta.fi, puh. +358 50 574 1719).

 

 

Kevät on hyvässä vauhdissa ja eduskunnassa istutaan pitkää päivää sotea valmistelemassa. Iloista kevään alkua kaikille!
Jaana

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *