Kansanedustaja Jaana Laitinen-Pesolan kuukausikirje

 

Jaanan kuukausikirje – aiheina valinnanvapaus, sopeutumiseläkkeet, eutanasia ja työllisyys

Valinnanvapaus – soten puuttuva palanen

Pari viikkoa sitten saimme sote-uudistuksen viimeisen palasen eduskunnan käsittelyyn. Se on hallituksen esitys laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa. Käsittely jatkuu sosiaali- ja terveysvaliokunnassa ja valmista pitäisi tulla viimeistään kesäkuussa.

Mistä valinnanvapaudessa sitten on kyse ja mihin sitä tarvitaan? Valinnanvapauden suurin mullistus on yksittäisen ihmisen itsemääräämisoikeuden merkittävä lisääntyminen. Ihmisellä on oikeus valita, mikä taho hänen tarvitsemansa palvelut tuottaa. Kun lompakon paksuus ei ole esteenä, on ihmisellä aidosti valtaa suhteessa omiin palveluihinsa. Samalla laaja valinnanvapaus saa eri tuottajatahot kilpailemaan juuri siinä missä niiden pitääkin kilpailla, eli palvelun laadussa. Palveluntuottajan on osoitettava taitonsa ja laatunsa saadakseen ihmisen palvelun tuotettavakseen.

Paljon on myös puhuttu siitä, saadaanko uudistuksella aikaan säästöjä. Valinnanvapaus ei ole ensisijaisesti säästöuudistus. Palveluiden kustannusvaikuttavuus kuitenkin paranee, kun palveluntuottajat kilpailevat keskenään ja joutuvat pyrkimään toiminnassaan tehokkuuteen ja laatuun. Nykyinen järjestelmämme on hajanainen ja kallis. Valinnanvapauden avulla järjestelmään syntyy samalla sisäiset kustannus- ja laatukannustimet.

Entä jos mitään ei tehtäisi? Jos uudistusta ei nyt tehdä, jatkuvat kuntien ulkoistustoimenpiteet ja muut hätäratkaisut. Samalla sote-kulut jatkavat kasvuaan, eikä kaikille voida turvata riittäviä palveluita. Sitä emme halua, joten uudistus pitää nyt saada maaliin.

Kansalaisaloite kansanedustajien sopeutumiseläkkeen poistamisesta

Nykylain mukaan sopeutumiseläkettä saavat ennen vuotta 2011 eduskuntaan valitut edustajat, jos he ovat olleet kansanedustajana vähintään seitsemän vuotta. Tuen määrä voi olla maksimissaan 4100 euroa eli 60 prosenttia kansanedustajan palkkiosta.

Vuonna 2011 ja sen jälkeen valitut kansanedustajat saavat 1720 euron sopeutumisrahaa, jota maksetaan kolme vuotta. Aloitteen tavoitteena on saada kaikki kansanedustajat sopeutumisrahan piiriin.

Kansalaisaloitteessa on siis kyse kansanedustajista, jotka tällä hetkellä saavat tai ovat oikeutettuja sopeutumiseläkkeeseen. Puhemies Paula Risikko on laittanut eduskunnan juristit ja muut virkamiehet miettimään konkreettisia vaihtoehtoja nykymallille. Selvityksen jälkeen Risikko ruotii asiaa eduskuntaryhmien kanssa. Yksi selvitettävistä asioista on se, missä määrin perustuslaki rajoittaa jo kertyneisiin eläkkeisiin puuttumista. Joka tapauksessa on selvää, että oikeus ja kohtuus täytyy tässäkin asiassa toteutua. Kauan sitten luodussa sopeutumiseläkkeessä on ongelmia ja porsaanreikiä, jotka on tukittava. Esimerkiksi pääomatuloilla kikkailu on epäoikeudenmukaista. Sopeutumiseläke on aikansa luomus. Se on tehty aikana, jolloin esimerkiksi monen eläkeikä oli noin 55 vuoden paikkeilla.

Kansalaisaloite eutanasian laillistamiseksi

Kansalaisaloite kohdistuu tärkeään asiaan ja olemme kuulleet laajasti asiantuntijoita sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Aloitteessa halutaan mahdollistaa hyvä kuolema ja hoitaa kärsimystä hyvin. Aloite on nostanut esille sen, että tällä hetkellä Suomessa saattohoidon saatavuus on riittämätöntä. En kannata eutanasiaa, sillä esimerkiksi riittävän kärsimyksen mittaaminen on mahdotonta. Tärkeintä on turvata saattohoidon saatavuus ja kyky hoitaa kärsimystä eri puolilla maata.

Työllisyys kehittynyt Satakunnassa mallikkaasti

Viime viikolla saimme hienoja uutisia: Satakunnassa työttömyys on vähentynyt enemmän kuin muualla Suomessa. Satakunnan työ- ja elinkeinotoimistossa oli helmikuun lopussa 10 570 työtöntä työnhakijaa, mikä on 3 100 henkeä vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Vuoden takaiseen verrattuna työttömien työnhakijoiden määrä laski Satakunnassa suhteellisesti eniten kaikista ely-keskusalueista. Tämä on ilahduttavaa ja kertoo paitsi hyvästä suhdanteesta, myös siitä, että hallituksen toimet työllisyyden ja talouskasvun eteen ovat tuottaneet tulosta. Iloitsen suuresti jokaisesta, joka on päässyt työttömyydestä takaisin työn syrjään kiinni. Työ on paras tapa ehkäistä syrjäytymistä ja eriarvoisuutta, joten jatketaan töitä paremman työllisyyden eteen.

 

Mukavaa pääsiäistä kaikille!
Jaana

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *